POLITIKA KOLAČIĆA

Poslednji put ažurirano dana 15.10.2023.

Zdravo, mi smo kupinaocare.com! Vjerovatno ste ovde zato što ste zainteresovani da saznate više o tome kako koristimo kolačiće i druge slične tehnologije. Kao dio naše posvećenosti održavanju visokog standarda transparentnosti u pogledu obrade podataka o ličnosti, napravili smo ovaj mali vodič sa objašnjenjem tehnologija praćenja koje koristimo na našim web stranicama.

Ova Politika kolačića („Politika kolačića“) opisuje različite vrste kolačića i sličnih tehnologija koje se koriste na Sajtu u vlasništvu i pod kontrolom “Optical Story” d.o.o. Novi Sad (dalje “Kupi Naočare” ili “Mi”). Politika kolačića čini sastavni dio Politike privatnosti.

Pojmovi koji su u Politici kolačića napisani velikim slovom, imaju značenje koje je definisano u Opštim uslovima i Politici privatnosti.

  1. Šta su kolačići i slične tehnologije?

Da bismo održavali Sajt i obezbedili funkcionalnost kakvu očekujete, Kupi Naočare koristi tehnologiju koja je opštepoznata pod nazivom „kolačići“.

Kolačići su male datoteke koje šaljemo na Vaš računar i kojima kasnije možemo pristupiti. Oni mogu biti privremeni ili trajni i koriste, na primjer, JavaScript ili Flash tehnologiju. Zahvaljujući kolačićima sa našeg sajta, možete pretraživati bez poteškoća, i možete vidjeti rezultate koji su relevantni za Vas. Kolačići nam pokazuju šta interesuje Vas kao korisnika, što nam pomaže da poboljšamo upotrebu Sajta kako za Vas, tako i za druge korisnike.

Web beacons, web bugovi su sitne grafike sa jedinstvenim identifikatorom sličnim funkciji kolačića, a koriste se za praćenje kretanja web korisnika između stranica i web stranica. Za razliku od kolačića koji se keširaju na računaru korisnika, web beacons i web bugovi su najčešće nevidljivi jer tipično nisu veći od jednog piksela.

 Kolačić prve strane i kolačić treće strane

Kolačiće sa interneta preuzima Vaš internet pretraživač kada prvi put posjetite sajt. Sljedeći put kada pristupite sajtu sa istog uređaja, kolačić i informacije u njemu se ili vraćaju sajtu koji ih je prikupio (Kolačić prve strane) ili na neku drugu lokaciju kojoj pripada (Kolačić treće strane).

Provajderi kolačića treće strane postavljaju kolačiće kada ste prijavljeni na njihove stranice i posjetite naš Sajt. Kupi Naočare nema uticaj na podešavanja kolačića na ovim veb-stranicama. Molimo Vas da posjetite veb-sajtove trećih provajdera da biste dobili dodatne informacije o tome kako oni koriste kolačiće.

Kolačići prve i treće stane omogućavaju veb-sajtovima da prepoznaju da li ste, koristeći isti pretraživač, ranije pristupili našem Sajtu, što u mnogim slučajevima utiče na prikazani sadržaj.

Ako odbijete korišćenje svih kolačića, neće se koristiti ni kolačići prve niti kolačići treće strane. U tom slučaju, razlike između ova dva tipa kolačića neće postojati.

  1. Zbog čega koristimo kolačiće

Kako bismo unapredili svoje usluge, Kupi Naočare koristi kolačiće. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za pravilno funkcionisanje određenih usluga, a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korišćenju internet stranice (statistiku), kako bismo mogli da je prilagodimo Vašim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kada isključite pretraživač, a drugi su trajni i ostaju na Vašem računaru neko vrijeme.

Neki kolačići su neophodni radi funkcionalnosti stranice, dok se drugi koriste za poboljšanje radnih osobina i korisničkog iskustva.

Ne prikupljamo i ne obrađujemo osetljive podatke (posebno zaštićene kategorije podataka o ličnosti) bez Vaše izričite saglasnosti.

  1. Koje kolačiće koristimo

Kupi Naočare koristi više različitih kolačića koje možemo razvrstati u nekoliko kategorija kako bismo Vam pomogli da bolje razumijete zašto i kako koristimo kolačiće. Više o svakoj kategoriji kolačića možete saznati u nastavku teksta.

  • Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni kako bi naš Sajt mogao pravilno da funkcioniše, s obzirom da određeni dijelovi Sajta jednostavno ne bi mogli da funkcionišu bez njih. Oni su uvijek podešeni kada pristupite našem Sajtu i ne sadrže, odnosno ne sakupljaju podatke o ličnosti.

Koristimo sljedeće neophodne kolačiće:

NAZIV KOLAČIĆA

SVRHA

KO OBEZBIJEĐUJE KOLAČIĆ

TRAJANJE KOLAČIĆA

VRSTA

_cfduid

Ovaj kolačić je povezan sa sajtovima koji koriste CloudFlare, sa ciljem da skrati vrijeme učitavanja stranica.

swiftideas.com

1 godina

HTTP

wc_cart_hash_#

Ovaj kolačić sadrži i čuva informacije o sadržaju korpe posjetilaca, tokom posjete Sajtu.

rs.kupinaocare.com

trajni

HTML

wc_fragments_#

Ovaj kolačić čuva podatke tokom trajanja sesije na Sajtu o prijavljivanjuu posjetilaca, tako da posjetioci ne moraju ponovo da se prijavljuju u slučaju da se pretraživač zatvori.

rs.kupinaocare.com

sesijski

HTML

 

  • Statistički kolačići

Ovi kolačići omogućavaju da brojimo posjete i izvore saobraćaja da bismo mogli da mjerimo i poboljšamo performanse našeg Sajta. Oni nam pomažu da znamo koje stranice su najviše i najmanje popularne i da vidimo kako se posjetioci kreću po Sajtu. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju se objedinjavaju u jednu bazu, gdje ti podaci postaju anonimni. Ukoliko ne dozvolite upotrebu ovih kolačića, nećemo znati kada ste posjetili naš Sajt.

NAZIV KOLAČIĆA

SVRHA

KO OBEZBIJEĐUJE KOLAČIĆ

TRAJANJE KOLAČIĆA

VRSTA

time

Ovaj kolačić se koristi u statističke svrhe tako što postavlja vremensku oznaku kada je posjetilac ušao na Sajt.

rs.kupinaocare.com

sesijski

HTTP

  • Kolačići za ciljanje i reklamiranje

Ovi kolačići se postavljaju kroz naš Sajt, a postavljaju ih naši partneri za reklamiranje. Njih mogu da koriste te kompanije da bi napravile profil Vaših interesovanja i prikazale Vam relevantne reklame na drugim Sajtovima. One rade tako što jedinstveno identifikuju Vaš pretraživač i uređaj. Ako ne dozvolite ove kolačiće, nećete iskusiti naše ciljane reklame na drugim veb-lokacijama.

NAZIV KOLAČIĆA

SVRHA

KO OBEZBIJEĐUJE KOLAČIĆ

TRAJANJE KOLAČIĆA

VRSTA

_fbp

Ovaj kolačić služi kako bi Facebook identifikovao pretraživač koji  koristi posetilac Sajta, u svrhu pružanja usluga oglašavanja i analize lokacije.

rs.kupinaocare.com

3 mjeseca

HTTP

fr

Ovaj kolačić služi sajtu Facebook kao primarni kolačić za oglašavanje, koristi se za prikazivanje, merenje i poboljšanje relevantnosti oglasa.

facebook.com

3 mjeseca

HTTP

datr

Ovaj kolačić Facebook koristi da Vas prepozna kao korisnika. Šalje podatke samo kada Korisnik pritisne ,,like” dugme.

facebook.com

2 mjeseca

HTTP

lu

Ovaj kolačić Facebook koristi da omogući prijavljivanje na javnim računarima. Šalje podatke samo kada Korisnik pritisne “like” dugme.

facebook.com

2 mjeseca

HTTP

  1. Kako da isključite kolačiće

Imate mogućnost da se složite sa upotrebom kolačića koji će Vam omogućiti da koristite sve funkcije našeg Sajta bez ograničenja.

Ako odbijete korišćenje svih kolačića, kolačići prve i treće strane će biti deaktivirani. Pored toga, kolačići prve strane će biti izbrisani. Nismo u mogućnosti da izbrišemo bilo koji kolačić́ treće strane. Iz tog razloga, morate sami da izbrišete kolačiće treće strane. Ovo može da se uradi samo unutar postavki Vašeg pretraživača.

Po potrebi, možete da promenite postavke kolačića u Vašem internet pretraživaču. Vaš internet pretraživač Vam omogućava da promenite podešavanja kolačića. Takva podešavanja se obično nalaze u meniju Vašeg internet pretraživača pod sljedećim stavkama: “opcije”, “alati” ili “preferencije”. Takođe, možete da pogledate stavku “pomoć́” u meniju. Različiti pretraživači mogu da koriste različite mehanizme za onemogućavanje kolačića. Koristite ove linkove da biste saznali više informacija o postavkama kolačića za sledeće pretraživače:

Kad je riječ o podešavanjima pretraživača, isti principi važe i za brisanje bivših i za deaktiviranje novih kolačića. Molimo Vas da pratite odgovarajuće smernice Vašeg pretraživača kao što je gore opisano.

Postoje i alati za čišćenje svih kolačića koje su ostavile veb-stranice koje ste posetili, kao što je www.allaboutcookies.org

  1. Ažuriranje Politike kolačića

Kupi Naočare s vremena na vreme ažurira Politiku kolačića.

O svim promenama koje se odnose na Politiku kolačića ćete biti obavešteni putem pop-up prozora na Sajtu.

Takođe, na vrhu ove stranice možete pogledati kada je Politika kolačića posljednji put ažurirana.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati na [email protected].